http://www.digitales-online.org/2002/


Verscheidenheid in websites : toegankelijkheid, personalisering en gender.


4.12 >> 9:00 - 1 x 90' -
Deze diversiteit kan zowel in de technologie als in de inhoud zitten. Startend van het concept 'script' zoals gebruikt door Akrich en Latour en later verfijnd door Brouns in 'genderscript' worden de gebruikers (en meer gedetailleerd de gender)-representaties en materialisaties in teksten en internettools geanalyseerd.
De centrale vragen in deze presentatie zijn: maken de webdevelopers gebruik van de kansen die het internet en het gebruik van hypertekst biedt om te diversifieren? Is hun visie op hun publiek(en) (of gebruikers) veranderd? Niet enkel via de verandering van een visie op het publiek als passief naar een 'actieve participatie' van het publiek, maar ook van 'een gebruiker' naar een 'diversiteit van gebruikers'?De mogelijkheid om de webcontent en gebruik te differentieren werd geanalyseerd aan de hand van een experimenteel onderzoek naar Vlaamse portaalsites en Vlaamse vrouwen e-zines. De belangrijkste gebruikte concepten zijn toegankelijkheid, verpersoonlijking en genderrepresentaties.
De aard van het internet als informatievoorziener bezit de mogelijkheid om rekening te houden met de diversiteit van het publiek of de gebruikers.
Laurence Claeys, Steunpunt Gelijke Kansen (Universiteit Antwerpen)


Cet article a été écrit par Laurence Claeys {Laurence.Claeys@ua.ac.be} le 20/11/2002